Speeltuingebouw "De Bloesem" te Utrecht
2010

Eervolle vermelding BNA gebouw van het jaar 2011

Download de pdf.

 

Publicatie: Architectuur NL #03/2011

 

Juryrapport

Liefdevol sculptuurtje

En dan is er soms zo’n projectje dat je hart sneller doet kloppen. Op een binnenterrein in Oudwijk, in een gezellige, rommelige speeltuin, is een oud gebouwtje vervangen door een nieuwbouw waar je vrolijk van wordt.

Het eenvoudige programma, een peuterspeelzaal, een speelruimte, een kantoortje en wat bergruimte, is op een verrassende manier vormgegeven en liefdevol uitgewerkt met veel oog voor de doelgroep en oor voor de opdrachtgever.

Het simpele, rechthoekige, met hout beklede doosje heeft door de verspringende, met glas ingevulde uitsneden en de vrolijke kleuren, een speelse sculpturale uitstraling gekregen. De beperkte binnenruimte is optimaal gebruikt door de twee functies, peuterspeelzaal en speeltuingebouw, te scheiden door een schuifwand. In de vakantie, als de peuters vrij hebben en de grotere kinderen massaal toestromen, kunnen de ruimten worden samengetrokken.

Het gebouwtje zit vol kleine ingrepen die aansluiten op de belevingswereld van het kind; een glazen hoekje waardoor het lijkt alsof ze buiten spelen; een dakraam, spannend als het regent en een randje grond om de gevel, waar de peuters plantjes in kunnen zaaien.

Simpel en doordacht, mooi afgewerkt, charmant: empathisch liefdewerk. Complimenten van de jury!

 

Projectbeschrijving

Op een binnenterrein in de buurt van Oudwijk te Utrecht ligt een speeltuin voor de kinderen uit de buurt waarop ter vervanging van een oud gebouwtje een nieuw speeltuingebouw is ontworpen. De opgave om een eenvoudig duurzaam en veilig gebouw met een meerwaarde voor de speeltuin en passend bij de belevingswereld van kinderen. Het gebouw dient twee gebruikers en omvat ruimten om binnen te spelen en een peuterspeelzaal. De speelruimte en de peuterspeelzaal zijn van elkaar te scheiden middels een schuifwand waardoor meervoudig ruimtegebruik mogelijk is voor verschillende activiteiten.

 

Binnen een strak budget is een kleurrijk object ontworpen dat zich als een eigenzinnig speels element voegt in de speeltuin. met bijzondere gevelopeningen wordt de relatie tussen de binnen- en buitenwereld versterkt. het gebouw voorziet in een grote overdekte buitenruimte waar ook gespeeld kan worden. het volledig houten interieur met heldere kleuren creƫert binnen sfeer en geborgenheid voor kinderen.